Op een donderdag reed ik met bewoners van De Kruisberg naar de sporthal op sportpark Zuid. Daar wordt door deze mensen gekookt voor statushouders uit Doetinchem en cliënten van Zozijn. Op een gegeven moment moesten er tafels naar beneden worden gesjouwd, omdat de lift stuk was. Milan, een vluchteling uit Iran, hielp me daarbij. Beneden in de hal ziet hij dat er ook een sportcentrum is en hij vraagt me of hij daar kan trainen. Hij vertelt me dat hij worstelkampioen van Iran is en dat hij dagelijks wil trainen, terwijl in De Kruisberg het krachthonk maar drie dagen in de week open is. Ik zeg hem dat in het sportcentrum getraind kan worden, maar dat het geld kost, waarop hij vraagt hoeveel? Omdat ik dat ook niet weet gaan we informeren en het blijkt dat er alleen maar abonnementen voor een jaar en voor drie maanden zijn. Omdat Milad ongeveer een maand in Doetinchem zal verblijven is dat voor hem geen optie. Er wordt me toegezegd dat er zal worden overlegd wat eventueel mogelijk is. Dezelfde dag nog ontvang ik een mail waarin staat dat Milad bij uitzondering een abonnement voor een maand kan krijgen voor een bedrag van € 37,50.Tijdens de Open Dag op De Kruisberg ontmoet ik Milad weer en doe hem dit aanbod, wat voor hem geen haalbare kaart blijkt.

Ik besloot toen contact op te nemen met Remge Vink, directeur/eigenaar van Feel Good Club Aerofitt met vestigingen in Didam, Duiven, Zutphen, Zelhem en Hengelo(G). Ik stelde hem de vraag tegen welke condities Milad bij hem in de sportschool in Hengelo(G) zou kunnen komen trainen. Ik kreeg het volgende antwoord:

“Hij mag de tijd dat hij in Doetinchem is gratis bij ons komen trainen! Laat even weten welke dag en tijd hij voor het eerst wil komen, dan zorg ik dat er iemand is die hem opvangt en begeleiding geeft en als het voor hem prettiger is dat jij met hem meetraint deze tijd, dan geldt dit aanbod natuurlijk ook voor jou! Ik ben dankbaar voor jouw inzet voor onze medemens.”

Op maandagmiddag ben ik met Milad op de fiets naar Hengelo(G) gereden, zodat hij ook zelfstandig de weg weet. Hij had wel enigszins moeite met fietsen, want hij heeft een meniscus blessure. Bij Aerofitt werden Milad en ik allerhartelijkst ontvangen door Marije en zij maakte Milad wegwijs in de sportschool. Voor de foto’s heeft hij enkele oefeningen gedaan. Wanneer Milad voor de eerste keer daadwerkelijk gaat trainen zorgt Marije voor een begeleider voor hem. Ik laat Milad nu eerst zelf de draad oppakken bij Aerofitt en over anderhalve week zal ik eens kijken hoe het hem vergaat.

Het is toch prachtig dat Remge Vink dit voor Milad mogelijk maakt.

Bert Veltman | vrijwilliger